VÅR HISTORIA

1968

Vi startade i högertrafikens kölvatten – väghållare, kommuner, bostadsbolag var de första kunderna som beställde våra skyltar och tjänster. ​ Det hela blev lite av ”kundens begäran”. Efterfrågan på skyltar var stor och det fanns inte så många aktörer. Idag är bara en person kvar i företaget som var med från början. En del årtal blev lite speciella av olika anledningar.

Vår historia fabrik 300x142

1971

Året 1971 kunde vi erbjuda helhetslösning på tillverkad skylt, monterad på portal stolpe eller vägg. Detta var något helt nytt på den tiden. Vi fanns då i Gråbo i Lerums kommun utanför Göteborg. Där vi konstruerade skyltstativen och även betong gjöt de fundament som krävdes.

Vår historia montagegubbar

1977

Banderoller tillverkade av PVC-väv-liknande kapellduk började vi serietillverka 1977. Då använde vi screentryck, idag printar vi med hjälp av storskrivare. Vi byggde egna screentrycksbord för att klara de stora formaten; som störst 9 meter x 1,5 meter. På 70-talet var vi endast 3-4 stycken i Sverige som kunde klara sådana jobb. Mindre serier schablonmålade vi styckevis, ja det var tider som skiljer sig mot snabbheten idag.

1978

1978 fick vi uppleva bokstavlig kö till vår försäljning på Redbergsplatsen (vi hade då försäljning över disk) då det ”över en natt” blev krav från myndigheten att privatkörning för körkort skulle vara försedd bak med en grön skylt med vit text och bård ”ÖVNINGSKÖRNING”. Eftersom det tydligen inte fanns någon annan som hade tagit upp den nya skylten i sortimentet hann vi inte med att producera till det som verkade vara en oändlig bokstavlig kö av kunder. Som mest räknade vi till 29 personer som hade bildat kö ut mot spårvagnshållplatsen. Dessutom ringde det oavbrutet på ordertelefonen. Vi hade till och med öppet lördagar och söndagar! Skylten var av helmagnet eller plast med magnetband. Helmagneten gjordes i Tyskland med en utmärkt säker kvalitet och den såldes screentryckt och färdig för 26 kronor inklusive moms. Dock stannade den otroliga efterfrågan upp efter någon månad. Så allt blev normalt igen.

Vår historia ovningskor 300x195

1987

Ett årtal som blev lite av en nytändning var 1987 då vi startade upp med ALFADOME-skylten med fingertoppskänsla – en 3D-skylt med täckande välvd gummilack. I början fick vi höra ”vilken fin skylt men vart skall vi sätta den..?” Våra kunder fick vi hjälpa för att finna platser där den kunde användas. Idag ser man Alfadome-lösningar överallt där man har behov att märka en produkt. Alfadome har fortsatt utvecklats under 2000-talet till en hightech producerad gjuten aluminiumvariant med diamantpolerad relief.

Vår historia alfadome1

1989

1989 firade Hasselblad 20 år i rymden med en guldedition av deras berömda kamera (överdragen med rent guld). Vi fick frågan: ”Kan ni tillverka skyltar i 24 karats guld?”. Vi fick en order som åtföljdes av en order på träschatull som den ärorika kamran skulle förvaras i. Det skulle vara utplockat hondurasmahogny, med rätt ådring. Utmaningen låg sedan att garantera miljön i schatullet. Kameran skulle inte riskeras ta skada av förvaring i fuktig miljö lik den i Hongkong. Det blev en utmaning för oss att lösa. Vi ordnade fram en speciell klarlack som klarade dessa höga kravspecifikationer. Jobbet blev utfört till allas belåtenhet.

Vår historia hasselblad

1999

Vi flyttade sedan till Partille 1999 där vi nu verkar. Vår historia ger dig som kund en viss trygghet! Vi är bekväma och familjära med de lösningar du kan behöva. Vi har levt på att leverera skyltar sedan 1968 vi menar därför att vi är mycket bra rustade för nya utmaningar. Historian är viktig men det är NU som gäller. Vi finns kvar och kan därför erbjuda dig som kund… vårt bästa! För det handlar om skyltar…

Vår historia bannermontage1 300x225

En gammal skylt kommer till verkstaden

Vi fick göra en ny skylt till Mollösund, det var Hembygdsföreningen som hade hittat en gammal skylt i affären som drevs tidigare under namnet ”SIGURD OLSSON SPECERI & DIVERSEHANDEL”. Skylten var i det skick att man måste renovera upp den så den något så när liknade det gamla originalet. Under överinseende av Länsantikviarien.
Idag gör man detta med datorn som gör textfiler. Därefter styr man en plotter (Skärmaskin) som skär ut texten från en självhäftande folie oftast PVC baserad. Men man ville veta mer på Hembygdsföreningen från Orust. Frågan kom: Hur gjorde man en skylt för 100 år sedan här i Sverige?

Vår historia mollosund

Hur gjorde man en skylt för 100 år sedan här i Sverige?

Den som kunde måla text var ”skyltmakaren. Precis som det fanns skomakare, låssmed, rörmokare, smed kunde man gå i lära för att bli skyltmakare.

Uppdragen 100 år bakåt kunde vara att förgylla kyrkans tupp i bladguld eller andra mer jordnära uppdrag som att måla texter på trä, metall eller glas.

Först gjordes en pappersritning i rätt storlek som texten skulle vara när den var färdig.

Sedan stack man hål i konturerna med en liten, ofta egenhändigt tillverkad ”perforator.” Nu hade man ett papper med texten i skala 1:1 med mängder med små hål I linjerna.

Skyltytan där man skulle måla texten täcks sedan med lövtunn stanniol. Den skulle appliceras lätt för man använde vaselin eller liknande för att fixera stanniolen.

Nu har vi vita små puderprickar på staniolen, då tar vi fram en vass kniv och sakta utan att nudda underlaget skär vi efter den pudrade linjen. Nu börjar vi se texten sakta visa sig.

Vi tar bort textstaniolen så att det bildas bokstäver där man följt konturlinjen. Nu har vi en skylt man kan läsa, men i vasselin, detta måste bort. Man tar något som löser upp vaselinet och får då fram en ren och torr bokstavsyta. Till sist är det klart för att måla bokstäverna och texten kan nu läsas med den önskade färgen.

När allt torkat tar man bort staniolen runt texten, Putsar upp lite, justerar där det eventuellt läckt.

Efter kanske en dags jobb har vi en skylt som kan hängas upp ovanför Speceri och Diversehandeln. För 100 år sedan hade man mer tid när skyltmakaren jobbade. Eller helt enkelt: han tog den tid han behövde. I nutid kan samma skylt göras på max en halvtimma, helst fortare.